None
25feb

Nu kan du 3D-printa din egen Lamotte-staty – här är ritningen

Den kopparfärgade statyn av Joakim Lamotte iförd skyddsväst och hållandes i en dammsugare utanför LO-borgen blev snabbt en succé. Nu kan du själv ladda ner statyn digitalt och skapa dig en egen Lamotte-staty om du har en 3D-printer. – Konst kan inte bli friare än så här, säger Chang Frick, grundare av karnkraft.se.

Det krävdes blod, svett och tårar i Chang Fricks mekarverkstad i Bålsta. Men efter en dryg veckas arbete med armeringsjärn, en kubikmeter betong, sprayfärg från Biltema samt en 3D-printad staty och en stryktålig glaslåda så blev äntligen konstverket färdigt.

Och reaktionerna lät inte vänta på sig efter att Lamotte-statyn ställdes ut framför LO-borgen. 

"Jag håller sällan med Chang Frick och aldrig med Lamotte. Så, med risk att göra många arga så måste jag ändå säga det, att ställa ut en staty föreställande Lamotte med en damsugare utanför LO-borgen är genialiskt. Provokation när det är som roligast", skriver Twitterkontot "Amiralen" som för övrigt presenterar sig som "vänsterbliven anarkist".

Men långt ifrån alla i Sverige kan känna samma glädje som medarbetarna på LO känner när de ser den ståtliga statyn på väg till jobbet. Det tycker Chang Frick är en djup orättvisa som behöver åtgärdas.

Därför släpper han nu ritningarna till Lamotte-statyn helt fria. Det som krävs är att du själv har en 3D-printer och att du är van vid att redigera .obj-filer.

– Kulturen ska vara fri och då kan ju inte jag sitta och trycka på ritningarna till ett konstverk som hela Sverige förtjänar att ta del av. Det vore småaktigt av mig, säger Frick.

Och han har även en uppmaning till den som laddar ner filen och 3D-printar sin egen Lamotte-staty.

– Ta en bild av resultatet och skicka till oss. Om du ställer ut den någonstans i offentligheten får du gärna berätta var den finns, så lovar jag att sprida det vidare till allmänheten, hälsar Frick.

Klicka här för att ladda ner filen. OBS! Tänk på att du får själv anpassa skalan och storleken digitalt innan du printar ut modellen.

Vill stödja vårt fria konstutövande och stötta Joakim Lamotte samtidigt som du gör miljön och svensk kärnkraft en tjänst? Byt då elavtal här!

High energy! Teckna dig för en strålande affär!

Det är busenkelt att byta till Svensk Kärnkraft. Med din nuvarande elräkning till hands fyller du bara i uppgifterna så sköter vi resten!

Bli kund idag