Den här dosan garanterar ren elektricitet
7 juli

Den här dosan garanterar ren elektricitet

En specialutvecklad dosa filtrerar bort elektroner från både vindkraft och solkraft, vilket ger dig möjlighet att skydda dig från kontaminering av oönskad elkraft. – Med den här ombyggda jordfelsbrytaren får våra kunder en extra kvalitetsgaranti på den elkraft de köper, säger grundaren Chang Frick.

Idén till att utveckla dosan kom redan när Chang Frick lanserade elbolaget Svensk Kärnkraft AB. Bara några dagar efter att sajten karnkraft.se såg dagens ljus kom många frågor från konsumenter.

– Den vanligaste frågan var hur vi kan garantera 100 procent elektricitet från just svenska kärnkraftsverk, berättar Frick.

I normala fall styrs ursprunget av så kallade ursprungsgarantier. Det är i praktiken ett slags certifikat som visar att elhandlaren köpt in den mängd elektricitet av ett visst ursprung som samma elhandlare sedan sålt vidare. Men det säger ingenting om vilka elektroner som levereras in i kundernas eluttag.

För att lösa problemet anlitades professorn i elektromagnetism Hassan al-Filtr, verksam vid King Saud University i Saudiarabien. al-Filtr har doktorerat på jordfelsbrytare och har lång erfarenhet av dosor som måste kunna bryta elströmmen på bara några millisekunder.

Genom att kalibrera om tekniken i en jordfelsbrytare samt komplettera med en speciell elektrondetektor lyckades al-Filtr bygga en dosa som omgående bryter spänningen när en elektron från vind- eller solkraft passerar väguttaget.

– Vi vill inte lura någon. Om vi säger att vi levererar 100 procent svensk kärnkraft måste vi kunna leva upp till det. Nu kan vi äntligen, med gott samvete, visa att bara den bästa elen levereras till våra kunder.

Själva dosan är anpassad för att konsumenter på ett enkelt sätt ska kunna använda den. En statusbar med lampor visar när den är aktiv och indikerar kvalitén på elektronerna med gröna dioder. Om olyckan är framme och fel sorts elektroner närmar sig eluttaget slår den om och varnar med ett rött blinkande sken innan den slutligen bryter spänningen. Dosan har två lägen, berättar al-Filtr.

– Det ena läget, eller "state" som det heter på engelska, heter "halal". I halal-läge släpps godkända elektroner igenom och allt fungerar som det ska. Men detekteras exempelvis att en elektron från vindkraft passerar eluttaget slår dosan om på mindre än 2 millisekunder till haram-läget och spänningen bryts.

Även om dosan har kommit långt i utveckling finns det förbättringspotential. Exempelvis bryts inte strömmen för elektroner från oljeeldade kraftverk. Hassan al-Filtr vill inte svara på varför, men han hänvisar till den Saudiska regimen som finansierar universitetet. 

Däremot berättar al-Filtr att hans kusin el-Alergi, professor i medicin, redan nu ser en oväntad potential för dosan inom sjukvården.

– Det forskas en hel del på vad som kallas partiell elöverkänslighet. Det har visat sig att elektroner från kärnkraft skapar minst symptom för överkänsliga. När vi utfört samma studier med elektroner från vindkraft har flera patienter vittnat om symptom där det snurrar i huvudet och det låter som ett vinande ljud mellan öronen, säger el-Alergi.

Den nya dosan som filtrerar bort oönskade elektroner skickas till kunder i Svensk Kärnkraft AB med start dagens datum. Dosan går inte att köpa på öppna marknaden, utan den levereras endast till dig som elkund hos oss!

High energy! Teckna dig för en strålande affär!

Det är busenkelt att byta till Svensk Kärnkraft. Med din nuvarande elräkning till hands fyller du bara i uppgifterna så sköter vi resten!

Bli kund idag