Hjälp oss att hjälpa Ukraina
7 juli

Hjälp oss att hjälpa Ukraina

Rysslands krigsmaskin är till stor del finansierad av gas som säljs till Tyskland. Detta eftersom Tyskland satsat hårt på vindkraft och stängt ner kärnkraft, varför allt mer gasturbiner behövs för reglerkraft. Genom att stötta och verka för en utbyggnad av av kärnkraft i Europa minskar också beroendet av rysk gas.

– Men vi hjälper även Ukraina rent praktiskt, säger grundaren Chang Frick.

Du kan delvis tacka Miljöpartiet och vindkraftsförespråkare för situationen i Ukraina. Genom att göra Europa beroende av rysk gas, vilket är en direkt konsekvens av nedstängd kärnkraft och utbyggd vindkraft, får också Ryssland ett geopolitisk trumfkort mot EU-länderna. Flera experter bedömer att det med all sannolikhet varit en bidragande orsak till att Ryssland nu invaderar Ukraina.

När Chang Frick grundade bolaget Svensk Kärnkraft var ett av argumenten att Sverige, men även Europa, behöver bli mer självförsörjande på viktiga råvaror och tjänster – inte minst elproduktion. Dess mer vindkraften byggs ut, dess mer snabb reglerkraft behövs – vilket till stor del utgörs av gasturbiner nere på kontinenten. Detta gör oss sårbara gentemot Ryssland eftersom de är största leverantör av gas.

– Istället för att stänga ner kärnkraft behöver vi bygga ut den, och det rejält. Genom att köpa el från Svensk kärnkraft bidrar du till efterfrågan på just detta energislag.

Men kriget påverkar även vårt elbolag mer direkt. Sedan två år tillbaka har Svensk kärnkraft en heltidsanställd i Odessa i södra Ukraina. Han arbetar med programmering och bygger affärssystem och har hand om IT-underhåll.

– Vi har daglig kontakt om situationen i Ukraina. Det är klart att det påverkar oss, men han är vid gott mod och jobbar på efter bästa förmåga. Han kan inte lämna landet eftersom män mellan 18-60 år enligt lag måste stanna kvar.

Men förutom att på lång sikt arbeta för att göra Europa mindre beroende av Ryssland har Svensk kärnkraft även hjälpt till här och nu. För ett par veckor sedan åkte grundaren Chang Frick till gränsen mellan Polen och Ukraina tillsammans med verkställande direktör Pierre Holt-Busk.

På plats hjälpte vi delvis till att styra upp en hjälpsändning till Ukraina med förnödenheter som behövs vid fronten. Men vi samlade även ihop kvinnor och barn som inte hade någonstans att ta vägen. Dessa fick tillfälligt bo på hotell i Polen i väntan på bussresa till Sverige.

– De bor nu i Skokloster och vi tittar redan på att få dem i arbete. De är nöjda och glada, med tanke på omständigheterna.

Alla kan förstås inte hjälpa till rent praktiskt med allt, men alla kan göra något. Byt elbolag till Svensk Kärnkraft AB så bidrar du inte bara till att göra Europa mindre beroende av rysk gas, du bidrar även till att stoppa vansinnig politik och till att hjälpa riktiga flyktingar!

Klicka här för att byta elbolag idag!

High energy! Teckna dig för en strålande affär!

Det är busenkelt att byta till Svensk Kärnkraft. Med din nuvarande elräkning till hands fyller du bara i uppgifterna så sköter vi resten!

Bli kund idag