Norsk vattenkraft påverkar svenska elpriser
7 juli

Norsk vattenkraft påverkar svenska elpriser

Elmarknaden kan bli dramatisk i vinter, synnerligen i de södra delarna av Sverige. Den främsta orsaken beror på begränsad överföringskapacitet från vattenkraft i södra Norge, men även på att allt mer vindkraft installeras – ett energislag som bidrar till att elpriser kan svänga kraftigt.
– Min spontana bedömning är att elpriserna kommer röra sig uppåt, men det kan snabbt vända nedåt beroende på mängden i vattenmagasinen i södra Norge, säger experten Fredrik Bodecker.

Sommarens elpriser på Nordpool kan vara en förvarning om vad som väntar i vinter. Spotpriserna på el har pendlat mellan mycket låga priser till stundtals rusa i höjden. Vid ett tillfälle startades produktion av elkraft i Karlshamn med tjockolja som energikälla, något som är mycket ovanligt mitt under sommaren.

Men efter den prisökningen har spotpriserna åter gått ner till låga nivåer under sommaren och först nu börjar det röra sig försiktigt uppåt. Detta beror bland annat på vattenkraften i södra Norge, förklarar Fredrik Bodecker som arbetar med rådgivning inom energibranschen på företaget Bodecker Partners.

– Spotpriserna har börjat öka lite, det är tack vare att vattenproducenterna i södra Norge fått kontroll på sin produktion. Tidigare kom det så mycket vatten när snön smälte, och det regnade, så någravattenmagasin blev till och med överfulla.

– Det har kommit ett andrum och då har de kunnat höja spotpriserna och då påverkas hela nordens elpriser.

Hur ser det ut med vindkraften?

– Det byggs ut intensivt nu över en två och treårsperiod, så det kommer mer vind hela tiden. Detta pressar vattenproducenterna. Vindkraftverken producerar så fort det blåser och då konkurrerar de ut bland annat vattenkraften.

För varje månad installeras ytterligare vindkraft, vilket gör att vinden påverkar elmarknaden allt mer. En effekt av detta är att elmarknaden blir mer volatil, då det är svårt att förutspå produktionen av vindkraft. Med vattenkraft kan det planeras månader i förväg och kärnkraften producerar jämnt effekt över hela året.

Men den faktor som just nu ser ut att spela störst roll på elmarknaden rör distributionsnätet. Sedan en tid tillbaka är överföringen av el från Norge till Sverige reducerad.

– Det som håller på att bli den stora snackisen, att vi har väldigt höga elpriser i vissa elområden i Sverige, beror på begränsningar i överföringar. Det är extrem skillnad stundtals mellan elområden och den här situationen ser ut att fortsätta in i vinter. Det, kombinerat med låg produktion av vindkraft, kan skapa problen i södra Sverige i vinter.

High energy! Teckna dig för en strålande affär!

Det är busenkelt att byta till Svensk Kärnkraft. Med din nuvarande elräkning till hands fyller du bara i uppgifterna så sköter vi resten!

Bli kund idag