Gratis el till dig som lånar ut datorkraft i kampen mot corona
7 juli

Gratis el till dig som lånar ut datorkraft i kampen mot corona

Svensk Kärnkraft AB bjuder på elkostnaden för dig som vill hjälpa till i kampen mot coronaviruset. För att du ska kunna hjälpa till krävs att du har en hyfsat modern dator som du är beredd att använda i projektet Folding@Home.

Projektet Folding@Home använder distribuerad beräkningskraft för att simulera proteinveckning. Att beräkna proteinveckning bidrar till grundforskning inom en rad olika sorters sjukdomar. Projektet startade första oktober 2000 vid Stanford University och har sedan dess bidragit med flera upptäckter inom forskning om proteiner. Här kan du läsa mer om Folding@Home.

Den 10:e mars meddelade Folding@Home att de utvecklat flera projekt med syfte att hitta botemedel mot SARS-CoV-2, det virus som orsakar sjukdomen covid-19.

För att simulera proteinveckning och annan molekylärbiologi krävs mycket stor beräkningskraft. Genom att distribuera beräkning över tusentals datorer världen över kan i princip alla med en dator hjälpa till. Synnerligen grafikkort, så kallade GPU:er, är lämpliga för den typen av uppgifter.

Svensk Kärnkraft AB bjuder på elen

Covid-19 är nu en konstaterad pandemi som kan få oöverblickbara konsekvenser globalt. För att bidra i kampen mot sjukdomen uppmuntrar Svensk Kärnkraft AB alla i Sverige som använder moderna grafikkort och processorer i sina datorer att hjälpa Folding@Home.

– All vår vinst allokerar vi för att täcka elkostnaden till dem som vill köra sina datorer för att hitta botemedel mot covid-19, säger Chang Frick, grundare av Svensk Kärnkraft AB.

Även de som inte kan bidra med beräkningskraft kan fortfarande hjälpa till. Eftersom vi använder hela vår vinstmarginal till detta ändamål kommer alla nya kunder, genom sin elräkning, att bidra till mer pengar som kan gå till att täcka kostnaden för mer beräkningskraft.

Så gör du för att komma igång med Folding@Home

Ladda ner Folding@Home-klienten och följ instruktionerna för att komma igång.

När du installerat klienten i din dator kommer du bli hänvisad till client.foldingathome.org och där är det mycket viktigt att du skapar ett alias och inte kör algoritmerna anonymt. Detta för att både du och vi ska kunna verifiera i efterhand att du fått allt att fungera.

Din klient i datorn heter FAHControl och där ansluter du till team 239347. På så sätt går det att se hur mycket beräkningskraft som totalt allokerats genom Svensk Kärnkraft AB.

I samma klient konfigurerar du vilka grafikkort du vill använda. Vi rekommenderar att du använder grafikkort istället för CPU av effektivitetsskäl, men alla som bidrar får såklart elkostnaden täckt av oss. Vissa beräkningar kan dessutom bara genomföras på CPU:er i nuläget.

För hjälp med att konfigurera klienten hänvisar vi till Folding@Homes FAQ. Du kan även söka hjälp på https://foldingforum.org/.

När du kommit igång med foldingen mejlar du [email protected] och anger det alias du använder när du kör klienten. Beskriv även vilken hårdvara du använder, exempelvis Nvidia GTX 1080 eller AMD Radeon RX 5700. Genom att veta vilken hårdvara du använder kan vi jämföra mot dina insamlade poäng i klienten för att bedöma i efterhand om allt fungerat som det ska.

Så får du pengar tillbaka på elkostnaden

Innan du sätter din dator på max prestanda, säkerställ att du fått ett OK från [email protected] på att vi täcker din elförbrukning för detta ändamål. Vårt kostnadstak för ersättning till detta ändamål styrs av vår marginal på våra kunder. Om du har en jättestor rigg med GPU:er som exempelvis används för kryptomining är det inte säkert att vi kan täcka hela elförbrukningen.

För den som redan är kund i Svensk Kärnkraft AB kommer din beräknade förbrukning för Folding@Home dras av på framtida elräkningar. Beloppet beräknas utifrån vårt rörliga inköpspris på el den aktuella månaden. Vi kommer fortfarande ta betalt för lagstadgade skatter och elcertifikat för din elförbrukning, det vill säga elkostnaden blir aldrig helt gratis för folding.

Om du inte är kund i Svensk Kärnkraft AB kan du fortfarande få elkostnaden täckt av oss. Du mejlar då [email protected] och anmäler dig till oss för Folding. Du får då en innestående pott som vi drar av på framtida elräkningar. För att kunna få detta tillgodo måste du byta elbolag till oss. När du väl är kund hos oss kommer vi avräkna din innestående pott.

Observera att om du idag är kund hos ett annat elhandelsbolag och har ett elavtal som är betydligt dyrare än våra elpriser kommer inte vår ersättning täcka hela din elkostnad för beräkningar i Folding@Home.

Alla elkunder bidrar till kampen mot covid-19

Även om du inte är tekniskt lagd och kan sätta upp din dator att arbeta mot Folding@Home kan du bidra passivt genom att byta elavtal till Svensk Kärnkraft AB. När du är kund hos oss går hela vinsten till att täcka elkostnaden för de som utför beräkningar åt Folding@Home tills dess att vi meddelar annat.

Klicka här för att bli byta elavtal till Svensk Kärnkraft AB – tillsammans gör vi skillnad!

– Go nuclear against corona, uppmanar Frick.

High energy! Teckna dig för en strålande affär!

Det är busenkelt att byta till Svensk Kärnkraft. Med din nuvarande elräkning till hands fyller du bara i uppgifterna så sköter vi resten!

Bli kund idag