Ny lag vid nyår öppnar för ny kärnkraft i Sverige
30 december

Ny lag vid nyår öppnar för ny kärnkraft i Sverige

Fler än tio svenska reaktorer och dessutom etablering på nya platser blir möjligt efter nyår. Detta efter att den borgerliga regeringen med stöd av SD ändrar lagar i Miljöbalken. – Långsiktigt är detta en bra förutsättning som vi väntat på ganska länge, säger Kristdemokraternas energipolitiska talesperson Camilla Brodin till Sveriges Radio.

Tidigare har det varit betydligt enklare att stänga ner kärnkraftverk i Sverige än att starta upp nya. Lagstiftningen har visserligen varit öppen för nya kärnkraftverk, men bara på de platser där det idag redan finns kärnkraft. Och beslutsfattandet har varit hårt kontrollerat av staten. Exempelvis Ringhals på västkusten är majoritetsägt av statliga Vattenfall, varför en eventuell nyetablering där helt och hållet är ett statligt och i slutändan politiskt beslut.

Men efter årsskiftet blir det betydligt enklare att etablera ny kärnkraft. Dels kommer inget tak finnas på maximalt tio reaktorer i drift samtidigt och dels kommer etablering på hela nya platser att tillåtas. Detta genom en ändring i Miljöbalken.

– Det är en förutsättning att vi kan bygga fler än tio rektorer på fler ställen i landet för att kunna möta industrins behov, säger Camilla Brodin till Sveriges Radio.

Frick: "Vi har tittat på nya platser för kärnkraft"

För elhandelsbolaget Svensk Kärnkraft AB är lagändringen mycket efterlängtad och grundaren Chang Frick menar att det är ett viktigt första steg för att säkra svensk elförsörjning och i förlängningen svensk ekonomi. Samtidigt understryker han att vägen fortfarande är lång innan en ny svensk kärnkraftsreaktor kan invigas.

– Det här betyder inte att det kommer börja byggas kärnkraft nästa år. Däremot vet jag att stora aktörer på allvar börjar undersöka möjligheterna att etablera ny kärnkraft. Även jag och mitt företag har tittat på möjligheter för etabering av exempelvis SMR, alltså småskaliga kärnkraftverk.

Med den nya lagen efter årsskiftet blir det möjligt att söka tillstånd för nyetablering på helt nya platser. Men att få alla tillstånd kan ta mycket lång tid. Exempelvis är tiderna för att söka elnätskoncession, alltså tillstånd för att bygga nya elledningar, mycket långa. Det kan handla om tio år.

– Det betyder att även om vi kunde börja bygga ett nytt kärnkraftverk imorgon skulle vi likväl kunna behöva vänta tio år på att få dra elledningarna till kärnkraftverket. Så visst finns det mycket kvar att göra innan vi är i mål.

Om du vill stötta svensk kärnkraft är du välkommen att byta elavatal till just Svensk Kärnkraft AB. Vi arbetar med opinionsbildning och lobbying för att göra det möjligt att etablera nya kärnkraftverk. Fyll i dina uppgifter i nedan formulär för att byta elavatal – inga bindingstider, inga uppsägningstider och 100% el från kärnkraft!

High energy! Teckna dig för en strålande affär!

Det är busenkelt att byta till Svensk Kärnkraft. Med din nuvarande elräkning till hands fyller du bara i uppgifterna så sköter vi resten!

Bli kund idag