Därför står Lamotte-statyn utanför LO-borgen
7 juli

Därför står Lamotte-statyn utanför LO-borgen

Iförd skyddsväst och med en dammsugare över axeln står Joakim Lamotte på ett kärnkraftverk i betong. Det möts Stockholmare av när de passerar LO-borgen vid norra bantorget. – Vi vill uppmärksamma att elektricitet är på väg att bli en klassfråga, säger konstverkets upphovsman Chang Frick.

Det är en något annorlunda syn som möter allmänheten utanför LO-borgen. En staty av Joakim Lamotte står bredvid statyn av den socialdemokratiska pionjären August Palm.

Det är Chang Frick, grundare av karnkraft.se, som tillverkat och ställt ut statyn. Med konstverket vill han påminna statsminister Stefan Löfven om kärnkraftens betydelse för arbetare.

– När Löfven var fackbas i IF Metall var han mycket tydlig om varför kärnkraft behövs. Billig, stabil och pålitlig elförsörjning är en förutsättning för jobben i basindustrin och för svensk export. Det förstod Löfven då och jag hoppas han förstår det idag.

Men det finns även fler aspekter som Frick pekar på. De skenande elpriserna under de senaste veckornas köldknäpp över Sverige sätter fingret på att elförsörjning allt mer är på väg att bli en klassfråga.

I ett SVT-inslag uppmanades allmänheten att avstå dammsugning men även att äta kall mat, allt för att spara el. Omgående blev dammsugaren en symbol för svensk elförsörjning och kritiken har varit hård. Frick menar att det är den här konflikten han vill illustrera med konstverket.

– Höga elpriser är inget problem för den övre medelklassen i Täby eller Danderyd. De har råd att dammsuga och äta varm mat även under kalla vinterdagar. Men det är värre för en ensamstående mamma någonstans i Värmland som redan har det kämpigt att få ekonomin och vardagen att gå ihop.

Någonstans menar Frick att det behövs en diskussion om vem eller vilka politiken egentligen är till för.

– Vad hade August Palm sagt idag? De gamla socialdemokraterna kämpade för att öka levnadsstandarden för vanligt folk. Jag tror inte de såg framför sig att en grundläggande nyttighet som elförsörjning kom att bli en klassfråga.

Vidare har Frick även en tanke med att använda just Joakim Lamotte. Han säger att Lamotte är en folklig figur som går hem hos människor i bruksorter, samtidigt som han upplevs som besvärlig och provocerande av makthavare.

Och där finns en parallell till just Socialdemokraterna och fackförbundens historia.

– När arbetarkollektiven organiserade sig en gång i tiden var de inte rädda för konflikt. Tvärtom, genom att ställa krav och att inte backa, lyckades arbetarrörelsen höja levnadsstandarden för miljontals människor. Vi behöver påminna dem om det när SVT uppmanar människor att äta kall mat för att elen inte räcker till. Det är allt annat än välfärd, avslutar Frick.

Vill du byta elavtal till ett annorlunda elbolag som marknadsför och opinionsbildar på kreativa sätt?

Klicka här för att byta elavtal! På köpet stöttar vi Lamotte med 100 kronor för varje ny kund.

High energy! Teckna dig för en strålande affär!

Det är busenkelt att byta till Svensk Kärnkraft. Med din nuvarande elräkning till hands fyller du bara i uppgifterna så sköter vi resten!

Bli kund idag